Dit is de inhoud van een ontruimingsplan
Een ontruimingsplan is niet alleen verplicht, het is ook nog eens een manier om de veiligheid binnen een bedrijf te waarborgen. In ieder gebouw kan een situatie voorkomen waarbij er snel gehandeld moet worden en waarbij een ontruiming nodig is. In dit geval is het belangrijk dat iedereen weet wat zijn of haar taak is en dat alles zo soepel mogelijk verloopt. Of er nu sprake is van een brand, gaslek, wateroverlast of een andere situatie: een goed plan voor ontruiming is in dit geval erg belangrijk.
In een ontruimingsplan staat in ieder geval het gebouw volledig in kaart gebracht. Je weet precies waar je kunt vertrekken omdat je zicht hebt op de ligging, de niveaus en de verdeling van een gebouw. Daarnaast worden ook de nodige veiligheidssignalen in kaart gebracht. Verder wordt er in een ontruimingsplan ook rekening gehouden met aanwezige nutsvoorzieningen.
Laat je ontruimingsplan opstellen door G4S
Het is altijd slim om hulp in te schakelen bij het maken van een ontruimingsplan. Een partij als G4S Safety Solutions biedt de juiste tools en expertise om een goed plan te maken. Het plan omvat niet alleen de indeling van het gebouw, maar ook de alarmeringsprocedure, de wijze van ontruiming, wat te doen bij brand en wat te doen bij een ontruimingsalarm door personeel. De taken van de receptie en beveiliging staan ook in het plan beschreven, evenals de taken van de hoofd bedrijfshulpverlener, de BHV’ers en de directie. Het laten opstellen van een ontruimingsplan scheelt je tijd en daarnaast weet je zeker dat het plan correct en compleet is.